Пошук по сайту

Біологія  лекції  Курсова робота  Рефераты  

В міру зростання та розвитку дитини потреба в поживних речовинах зростає. Разом з тим організм маленьких дітей може засвоїти далеко не всяку їжу. Їжа дитини за

В міру зростання та розвитку дитини потреба в поживних речовинах зростає. Разом з тим організм маленьких дітей може засвоїти далеко не всяку їжу. Їжа дитини за





В міру зростання та розвитку дитини потреба в поживних речовинах зростає. Разом з тим організм маленьких дітей може засвоїти далеко не всяку їжу. Їжа дитини за своєю кількістю та якістю має відповідати особливостям травного тракту, задовольняти його потреби в пластичних речовинах і енергії (містити в достатній кількості потрібні дитині білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, воду і вітаміни).

У нашому організмі корисні речовини здатні до складних змін, у результаті яких вони поступово перетворюються в речовини самого організму, його клітин і тканин. Але поруч із цим в організмі постійно відбувається часткове їх руйнування. Відбувається з виділенням енергії, що витрачається на працю органів і на підтримку постійної температури тіла. Цей процес називається обмін речовин.

Білки.

Швидкий ріст дитини вимагає, порівняно великої кількості білка, що є основним будівельним (пластичним) матеріалом, з якого формуються клітини і тканини живого організму. При недоліку білка в їжі у дитини втрачається апетит, з'являється слабкість, швидка стомлюваність. Нестача білка в їжі викликає іноді у дитини значні порушення в будові і функціях окремих його органів і систем. Завдяки інтенсивному росту і розвитку в дитини відносна потреба в білку вище, ніж у дорослого. У перші 3 роки життя діти на 1 кг ваги повинні отримувати близько 4 г білка на добу, у віці від 3 до 7 років - 3,5 г

Жири.

Жири, як і білки, беруть участь у будові клітин організму, є джерелом енергії, а також носіями ряду вітамінів. Частина жирів відкладається в печінці, м'язах, під шкірою, в сальнику, біля бруньок і т. д., фіксуючи і захищаючи багато органів, судини і нерви від травм, а весь організм в цілому від зайвих тепловтрат. Жири істотно поліпшують смак їжі. Відкладення жиру в організмі залежить від статі, віку, характеру життя, роботи і т. д. Вершкове масло (в якому містяться також вітаміни А і D) добре засвоюється дитячим організмом, так як температура плавлення цього жиру нижче температури тіла дитини (24-26 °).

Рослинні жири (соняшникова, оливкова, кукурудзяна олія та ін), маючи низьку температуру плавлення, легко засвоюються організмом, не дратують кишечник, проте вони не тримають потрібних дитині вітамінів і лецитину, а тому можуть вживатися лише в невеликих кількостях, складаючи 20 - 25 % всього добового раціону жирів. Дітям першого року життя потрібно 6-7 г жиру на 1 кг ваги, дітям від року до 3 років - 4 г, у віці від 3 до 7 років - 3 - 3,5 м.

Вуглеводи.

Вуглеводи - органічні речовини, що складаються з вуглецю, водню і кисню. Вони входять до складу продуктів рослинного походження - овочів, фруктів, ягід, злаків - у вигляді цукрів, крохмалю, клітковини.

В організмі людини і тварин вуглеводи зустрічаються у вигляді тварини крохмалю - глікогену.

Більш складні вуглеводи - полісахариди, до яких відносяться крохмаль рослин, глікоген тварин, клітковина, яка міститься в оболонках рослинних клітин, розкладаються в організмі досить повільно; більш прості вуглеводи - цукру, глюкоза, фруктоза, галактоза та інші - мають солодкий смак і розпадаються в організмі значно швидше. У крові людини цукор циркулює головним чином у вигляді глюкози, кількість якої досить постійно. Частина глюкози розпадається в організмі на воду і вуглекислий газ, супроводжується виділенням енергії; частина її синтезує і відкладається в печінці і м'язах.

Потреба у вуглеводах індивідуальна і залежить від віку, характеру діяльності людини та якості інших харчових речовин, споживаних ім. Грудним дітям та дітям до 3 років у середньому на 1 кг ваги покладається 15 - 16 г вуглеводів, від 3 до 7 років - 13 - 14 г.
Мінеральні речовини.

Мінеральні речовини входять до складу органів і тканин і відіграють велику роль у всіх фізико-хімічних процесах, що протікають в організмі. Частина мінеральних речовин міститься в клітинах, інша частина знаходиться в підвішеному стані у вигляді іонів крові, лімфі і тканинної рідини.

Основними елементами, необхідними для життєдіяльності організму людини, є кальцій, магній, калій, фосфор, хлор, сірка. Вони беруть участь у будові клітин і тканин, забезпечують функції серця, м'язової та нервової систем, нейтралізують кислоти, які утворюються в процесі обміну речовин. Потреба в кальції як головному будівельному матеріалі кісткової тканини у дітей особливо велика, оскільки в їх організмі з ростом і розвитком відбувається інтенсивне формування кісток. Кальцій міститься в продуктах молочного походження, в овочах і фруктах.

Для будови кісток, крім кальцію, необхідний і фтор. Близько 80% від усієї кількості фосфору, необхідного дитині, входить до складу кісткової, близько 10% до складу м'язової тканини. Достатня кількість фосфору в організмі нормалізує вуглеводний обмін і зміцнює нервову систему. Міститься фосфор у м'ясі, молоці, рибі, зернових (вівсянка, пшоно) і бобових рослинах.

Залізо входить до складу гемоглобіну - складного білкового з'єднання, що знаходиться в червоних кров'яних тільцях - еритроцитах; воно міститься у фруктах, овочах, м'ясі, яєчному жовтку.

Вода.

Вода разом з розчиненими в ній мінеральними речовинами становить внутрішнє середовище організму, будучи основною частиною плазми лімфи, тканинної рідини. Усі життєві процеси, що протікають в організмі людини, особливо ферментативні і тер регуляційні, можливі лише при достатній кількості води.

Вік дітей


Кількість води на добу на 1 кг ваги дитини (в мл)


Від 1 року до 2 років ... ... ...


95


Від 2 до 4 років ....................


60


Від 5 до 6 років ...................


58


Від 7 до 10 років ..................


54


Вітаміни.

Для нормального розвитку організму в їжу дітей повинні входити в достатній кількості вітаміни. Вони не тільки захищають організм від хвороб, пов'язаних з їх недостатністю (цинга, пелагра, рахіт і ін), але і є складовими елементами тканин. Без вітамінів не утворюються ферменти, а отже, затримуються всі реакції, що протікають в організмі, порушується нормальний обмін речовин, страждає травлення, кровотворення, падають працездатність і витривалість. Вітаміни відіграють важливу роль у підтримці імунобіологічних властивостей організму і високої стійкості до несприятливих факторів зовнішнього середовища, в тому числі до інфекцій.

В основу класифікації вітамінів, взятий принцип розчинності їх у воді і жирах, у зв'язку з чим всі вітаміни поділяються на жиророзчинні та водорозчинні. До жиророзчинних відносяться вітаміни A, D, Е, К та ін, до водорозчинних-вітаміни групи В, С, Р та ін Повна відсутність протягом тривалого часу будь-якого вітаміну може призвести до розвитку хворобливого стану, званого авітамінозом. Якщо в організмі не вистачає, кількох вітамінів, виникає дуже важке захворювання - поліавітаміноз.

Вітаміни широко поширені в природі. Вони містяться в багатьох харчових продуктах і найбільше в продуктах рослинного походження: овочах, фруктах, злаках, коренеплодах, ягодах.

Харчування лише тоді повноцінне, коли в ньому є всі корисні речовини у необхідній кількості. Наприклад, якщо відсутні вітаміни, то неможливе повноцінне використання інших речовин. Білки хліба погано засвоюються, коли відсутні білки тваринного походження.

Враховуйте всі ці моменти при складанні щоденного меню для своєї дитини.

поділитися в соціальних мережах



Схожі:

Література Додатки
На будь якому етапі життя дитини відбуваються істотні зміни в розвитку дитини. Для правильного розвитку дитини не досить, щоб вона...

Харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний...
Раціональне харчування – це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних...

О. М. Іонова образ дитини у штайнер-педагогіці
Такі орієнтири освіти передбачають узгодження освітніх завдань із природним розвитком дитини, наближення педагогічного процесу до...

Загальна характеристика класу Земноводні
Загальновідомо, що успішному засвоєнню навчального матеріалу сприяє постійний інтерес дитини до предмета вивчення. Потурбуватись...

Насичене та раціонально облаштоване предметно-ігрове та природне...
Про дошкільну освіту", стала Базова програма розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі". Програма орієнтує педагогів дошкільних...

Корисні для організму вітаміни та мінерали
Але зазвичай ми згадуємо про їх необхідність весною, коли з'являються перші ознаки гіповітамінозу — втома, дратівливість, апатія...

Програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі»
Загальні вказівки з підготовки до практичних І лабораторних занять та виконання завдань для самостійної роботи

Рекомендації до програми розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля»
Наказ мон україни від 22. 05. 2012 №615 «Про затвердження Базового компоненту дошкільної освіти» (нова редакція)

Рекомендації до програми розвитку дитини дошкільного віку Українське...
Наказ мон україни від 22. 05. 2012 №615 «Про затвердження Базового компоненту дошкільної освіти» (нова редакція)

Всі: Три, чотири – ми йдемо!
Людина поділяє з нею радість І горе, живе І працює на ній, віддаючи їй силу, розум І разом з тим частку душі І серця



База даних захищена авторським правом © 2017
звернутися до адміністрації




b.ocvita.com.ua
Головна сторінка